Alles over bank vulling, van polyether schuim tot koudschuim vulling

Alles over bank vulling, van polyether schuim tot koudschuim vulling

Wat voor bank heb jij thuis staan? Een u-vormige bank van leer, misschien. Of zit je lekkerder op een stevige tweezitter met teddy stof? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen smaak en voorkeuren. De een wil rechtop zitten, terwijl de ander het liefst met de benen omhoog voor de televisie hangt.

Maar wat het oog ziet, is niet het enige wat telt. Voor een goede (of juist comfortabele) houding, heb je goede bankvulling nodig. De binnenkant van de bank is namelijk de parel in de oester. Stevig polyether schuim voelt namelijk heel anders dan zachte sandwichvulling.

Wees gerust, het enige waar jij aan moet denken is de kleur en vorm van de bank. Wij regelen de rest voor je. De experts van Runner Meubel weten namelijk alles over bankvulling, houding en ondersteuning. Wil je advies op maat? Kom dan langs bij onze showroom in Leeuwarden. We helpen je graag in persoon en niet enkel op papier.

Het adres voor scherp geprijsde meubelen in Leeuwarden

Dit artikel in 30 seconden

 • Het uiterlijk is niet het enige dat telt bij jouw bank of fauteuil. Wat van binnen zit is namelijk het zo belangrijk. Iedere soort bank vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Er bestaan verschillende soorten bankvulling:
  • Polyether schuim, zoals je vindt in de bankserie Duncan
  • HR-schuim, oftewel koudschuim, zoals in de bankenserie Duke en Alwin
  • Sandwich bankvulling, te vinden in de bankenseries Bradley en Branco
 • Ieder deel van je bank heeft een andere vulling nodig. Heb je een zitkussen van koudschuim, maar wil je een rugleuning van dons? Dat is zeker mogelijk. Kom langs in de showroom van Runner Meubel en vraag naar de mogelijkheden.
 • De verschillende delen van een bank zijn:
  • De zitkussens. Deze moeten stevig zijn om langdurige ondersteuning te bieden.
  • De rugkussens. Rugkussens hoeven niet stevig te zijn, maar juist zacht. Klop ze wel regelmatig op. Zo behouden ze hun volume en vorm.
  • Armleuningen hebben de ideale balans nodig tussen comfortabel en stevig.
 • Bij Runner Meubel in Leeuwarden ontdek je persoonlijk maatwerk, zoals vroeger. Hier ben je geen nummer, maar word je gewaardeerd. Vanaf het moment dat je in de winkel stapt, ontvang je persoonlijk advies. Onze bankspecialisten vragen naar jouw voorkeuren en persoonlijke omstandigheden. Zo kiezen we samen de bank die het beste bij jou, je houding en je uitstraling past.
 • Runner Meubel heeft zijn eigen meubelmaker. Gaat er iets kapot, of moet er iets vervangen worden? Dan komt hij persoonlijk bij je langs om het te repareren. Runner is een lokale, Friese bankspecialist die staat voor kwaliteit en persoonlijke service.
 • 5 tips om de levensduur van je bank te verlengen:
  • Maak je bank regelmatig schoon. Stofzuig, of gebruik speciale schoonmaakmiddelen.
  • Klop je kussens op en draai ze om (indien mogelijk).
  • Voorkom direct zonlicht en hitte van bijvoorbeeld je radiator.
  • Gebruik de juiste onderhoudsproducten.
  • Voorkom overbelasting en zit niet altijd op dezelfde plek.
 • Iedere soort bankvulling heeft zijn eigen voordelen. Ben je benieuwd naar welke vulling het beste is voor jou? Kom dan langs in onze showroom aan de Zwettestraat 21 te Leeuwarden. Probeer de banken uit, of vraag om hulp. We adviseren je graag.

Polyether schuim

De populairste bankvulling is polyether schuim. Daarom is het ook direct het meest voorkomende. Het is een sponsachtig, veerkrachtig materiaal. Het staat ook wel bekend als de voorloper van koudschuim, met name bij ons bankspecialisten.

De draagkracht wordt bij polyether schuim bepaald door het gewicht ervan. Hoe zwaarder het polyether, hoe duurzamer het is. Het schuim veert na indrukken weer terug naar zijn oorspronkelijk vorm. Het is wel zo dat het schuim een beetje zachter wordt na elke indrukking.

Polyether schuim biedt goede ondersteuning. Daarom is het zowel geschikt voor banken als voor stoelen. Wil je voorbeelden zien? Neem dan een kijkje bij onze Duncan-serie.

HR (High Resilience) koudschuim

High Resilience schuim is een soort polyetheruthaanschuim. Het heeft bijzonder fijne eigenschappen. High Resilience staat eigenlijk gelijk aan “hoge veerkracht”. Het is de opvolger van “gewoon” polyether schuim en wordt ook wel koudschuim genoemd.

Dit koudschuim staat bekend om zijn ventilatievermogen. Het heeft meer comfort en een langere levensduur dan polyether schuim. Doordat het uit ronde vormen bestaat, is het veerkrachtiger en zakt het minder snel door.

Desondanks merk je in koudschuim (hr-schuim) al na de eerste 3 maanden dat het 15% zachter is. Dit is gewoon. Nadat deze 15% is verzacht, zal het stabiliseren. Dit gaat niet op dezelfde snelheid door.

De voordelen van HR koudschuim:

 • Lange levensduur
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Langdurig comfort zonder vervorming

Wil je zelf voelen hoe koudschuim zit? Kom dan vooral langs bij onze showroom in Leeuwarden. Het bankstel Duke is van koudschuim gemaakt. Ook de bankenserie Alwin heeft HR-schuim.

Sandwich bankvulling

De “sandwich”-bankvulling is een innovatieve manier om flexibiliteit en comfort van je bankstel je verhogen. Het concept is vergelijkbaar met het bouwen van een sandwich. Je kiest zelf de volgorde van de ingrediënten, zijnde de lagen van je bankvulling.

In theorie heb je twee kussens, een kussen van polyether en eentje van koudschuim. Deze worden op elkaar gestapeld als een sandwich. Zo maak je een stevig zitkussen met een soepele rugleuning. Of wil je het liever andersom? Ook dat kan. Creëer het ideale zitcomfort voor jouw stoel of bank.

Wil je zelf ontdekken hoe sandwich bankvulling aanvoelt? In onze showroom vind je de bankenserie Bradley. Ook de bankenserie Branco geeft je een goed beeld van dit zitcomfort. In deze bank zit namelijk een sandwichvulling van polyether en koudschuim.

Welke bankvullingen bestaan er allemaal?

Op koudschuim (HR), polyether en sandwich na, zijn er nog talloze andere mogelijkheden. Van dons tot memory foam, iedere bank heeft zo zijn eigen eigenschappen. Maar het is ook belangrijk om goed op te letten welke vulling in welk deel van de bank zit.

Een zitkussen hoeft namelijk niet hetzelfde aan te voelen als de rugleuning, of zelfs de armsteun. We leggen het je uit.

Vulling van zitkussens

Zitkussens moeten stevig zijn om langdurige ondersteuning te bieden. Daarom zijn koudschuim (HR) en polyether goede keuzes. Ze zijn veerkrachtig en daarom ook duurzaam. Zo voorkom je dat ze snel doorzakken.

Vulling van rugkussens

De rugkussens dragen minder gewicht dan zitkussens. Daarom kunnen ze zachter worden gemaakt voor extra comfort. Vaak worden hier materialen voor gebruikt zoals polyestervezels en dons. Het is wel belangrijk om zachtere rugkussens regelmatig op te schudden. Zo behouden ze hun volume en vorm het best.

Met name donskussens moeten vaker worden opgeschud. Ook in verband met ventilatie en frisheid. Ze bieden ultiem comfort (en zachtheid) maar vragen iets meer werk dan de polyestervezel kussens.

Vulling van armleuningen

In tegenstelling tot rugkussens, moeten armleuningen wél stevig zijn. Stevig, maar toch ook comfortabel. Deze ideale balans is eigenlijk alleen met schuimrubber (en een stevige houten basis) te behalen. Schuimrubber biedt een goede stevigheid en behoudt zijn vorm erg goed. Wil je een zachtere armleuning? Dan kun je altijd een zachter materiaal voor de schuimrubber laten aanbrengen.

Nieuwe bank vulling nodig in Leeuwarden?

Ben je van plan een nieuwe bank te kopen, maar weet je niet bij welke winkel je moet zijn? Dat begrijpen we als geen ander. Runner Meubel is de meubelspecialist van Leeuwarden. Wij onderscheiden ons van andere meubelzaken, omdat je bij ons werkelijke kwaliteit koopt. Onze banken worden door een echte meubelmaker op maat gemaakt. Alle opties en varianten zijn hierdoor mogelijk. Is er dan iets met je meubel aan de hand, of gaat er iets kapot? Dan komt iemand van Runner Meubel persoonlijk bij je langs om het op te lossen.

Geen maandenlange wachttijden, of meubelspeciaalzaak uit Zuid-Holland die twee uren moet rijden om bij je bank te kijken. Nee, Runner Meubel is een lokale, Friese bankspecialist die garant staat voor kwaliteit en persoonlijke service. Ons werk is maatwerk, bij ons ben je geen nummer.

Zelfs als je de bank van Runner Meubel al jaren hebt, en toe bent aan vervanging of opvulling. Bij ons is er altijd iets te regelen. Geef ons een belletje of kom persoonlijk langs bij onze showroom aan de Zwettestraat 21 te Leeuwarden. We zijn iedere dag, op zondag na, geopend voor bezoek of contact.

Douwe de Boer

Hoe houd ik mijn bankvulling zo lang mogelijk goed?

Je kunt de vulling van je bank niet zien, of vastpakken. Daarom is goed onderhoud nogal ingewikkeld. Gelukkig hebben de specialisten van Runner Meubel een lijst met tips voor je gemaakt. Zo houd je jouw bank in optimale conditie (en verleng je zijn levensduur!).

Tip 1: Regelmatig schoonmaken.

Dit klinkt misschien een beetje duf, maar het is echt van groot belang om je bank regelmatig schoon te maken. Stofzuig tussen de kussens in met een zacht borstelopzetstuk. Zo verwijder je stof, of eventuele etensresten.

Heb je vlekken op je bankkussens? Behandel ze dan onmiddellijk met een (milde!) schoonmaakoplossing. Test je oplossing altijd eerst op een onopvallende plek om verkleuring te voorkomen. Heb je een leren bank? Gebruik dan enkel speciale middelen voor leer.

Biedt Runner Meubel ook een speciale “laag over je bank”- schoonmaakverkoop service?

Ti p 2: Kussens opkloppen en draaien

Zoals we je eerder al vertelden: het opkloppen van je kussens is essentieel. Of je nu losse kussens hebt, of vaste kussens. Het is van belang om de vulling genoeg ruimte te geven voor ventilatie. Stof moet ademen, ook de binnenkant van je bank dus.

Door je kussens op te kloppen voorkom je ook dat ze platter worden, omdat de vulling zo gelijkmatig wordt verdeeld. Je kunt de kussens (als ze los zitten) ook omdraaien. Dit is eigenlijk alleen mogelijk met de rugkussens. Zo voorkom je wel slijtageplekken.

Heb je zitkussens die los zitten? Dan kun je ze wel draaien, maar enkel een kwartslag. De onderkant moet de onderkant blijven. Voor de bovenkant geldt hetzelfde. De vulling is hier namelijk vaak op uitgekozen.

Tip 3: Direct zonlicht en hitte

Je wilt je bank natuurlijk in de buurt van een raam hebben. Daar kiezen de meeste mensen voor. Let alleen wel goed op dat de bank niet te lang in direct zonlicht staat. Direct zonlicht kan namelijk voor verkleuring (of uitdroging van de stof, met name leer) zorgen.

Zorg er ook voor dat je de bank niet tegen een radiator aan hebt staan. Extreme hitte kan de materialen van je bank beschadigen. Niet alleen de buitenste stof, maar juist ook de bank vulling.

Tip 4: Voorkom overbelasting

Ga niet altijd op dezelfde plek zitten. De meeste mensen hebben een favoriete plek. Misschien recht voor de televisie, of juist met je arm op de leuning. Toch is het een van de belangrijkste tips om je kussens zo lang mogelijk stevig te houden. Probeer het gewicht gelijkmatig over de bank te verdelen. Zo blijf je het langst profiteren van een comfortabele bank.

Conclusie

Het kiezen van de juiste bankvulling is essentieel voor zowel comfort als duurzaamheid. Of je nu de voorkeur geeft aan stevig polyether schuim, veerkrachtig HR koudschuim, dons, of sandwich vulling. Elke optie heeft zo zijn unieke voordelen.

Zitkussens vereisen stevigheid voor langdurige ondersteuning, terwijl rugkussens zachter kunnen zijn voor extra comfort. Armleuningen moeten een balans bieden tussen stevigheid en comfort.

Bij Runner Meubel begrijpen we dat de juiste vulling een wereld van verschil kan maken in je zitervaring. Onze expertise en maatwerkoplossingen zorgen ervoor dat je altijd de perfecte bank vindt die aan al jouw behoeften voldoet. Bovendien helpen onze onderhoudstips je om de levensduur van je bankvulling te verlengen. Zo kun je jarenlang genieten van je aankoop.

Bezoek onze showroom in Leeuwarden om zelf de verschillende vullingen te ervaren en persoonlijk advies te krijgen. Runner Meubel staat voor maatwerk. We helpen je graag in persoon, niet enkel online. Kom daarom bij ons langs en vraag naar de mogelijkheden, of juist voor tips. Je hoeft geen afspraak te maken, maar kunt gewoon bij ons binnenstappen aan de Zwettestraat 21 te Leeuwarden. Kom langs en ontdek hoe wij jouw zitcomfort naar een hoger niveau kunnen tillen.